Skip links

Konuşma Öncesi Gelişen 6 Beceri

Konuşma Öncesi Gelişen 6 Beceri

Konuşmak sandığımızdan çok daha zor. Anne karnında duymaya başladığımız andan itibaren konuşma öncesi hazırlıklarımıza başlamış oluyoruz. Ama bir anda konuşma başlamıyor. Konuşmaya başlayana kadar arka planda birçok şey yapıyoruz. Bunlardan en gözle görülen olanlarını sizler için yazdım. Peki konuşma öncesi hangi becerileri gözlemliyoruz;

  1. Çevreyi merak etme ve izleme.

Konuşma öncesi en önemli becerilerden biri etrafı izleme, çevresindeki insanların ne yaptığını merak etme ve yapılanlara ilgi duymaktır.

  1. Alıcı Dil Becerisi

Çocuklar etrafında söylenen kelimeleri önce anlamalı ki sonra onu söze dökebilsinler.

Bir çocuk elmayı eline aldığında onun elma olduğunu bizden duymazsa elmayı gördüğünde onun tatlı, sulu bir meyve olduğu hatırlar ama ona elma dendiğini bilemez. Bu yüzden çocuğumuzla oynarken ya da çocuğumuz merak edip eline bir nesne aldığında onun ne olduğunu bizden duyarsa alıcı dil becerisini desteklemiş oluruz.

  1. Taklit etme

Etrafındakileri merak eden ve izlemeye başlayan çocuk çevresindeki insanları taklit etmeye başlayacaktır. Hem motor hem de sözel taklitler ile etrafındaki insanları yaptıklarını yapmaya çalışır.

  1. İşaret Etme

Söz öncesi dönemde çocuklar işaret ederek isteklerini belli ederler. Burada çocuğu anlamak, istediği nesnenin adını söylemek dil gelişimine olumlu katkıda bulunmaktadır.

  1. Ortak Dikkat/ Niyet Aktarımı

Çevresini izleyen, taklit eden bir çocuk, artık sadece yemek ya da su gibi temel ihtiyaçlar için değil, sevdiği hoşuna giden bir olayı ya da nesneyi etrafındakilere göstermek ister ve; ‘Anne/baba bak ben bunu çok sevdim. Siz de bakın.’ Demek ister ve bu niyet ile sevdiği şeyi etrafındakilere göstererek niyet aktarımı yapar.

  1. Sıra Alma

Konuşma karşılıklı gelişen bir eylem. Bir taraf konuşur diğer taraf dinler ve sonra karşı taraf konuşur diğer taraf dinler. Buna sıra alma diyoruz. Ama bunun en basit hali; sıra alma oyunları. Sıra alma oyunlarında; karşıdakini bekleme, An’da kalma, sırayı takip etme ve kendi sırası gelince oynama gibi birçok alt beceri var. Bu yüzden etrafı merak eden, taklit eden, ortak dikkat başlatan bir çocuk ile mutlaka sıra alma oyunları oynamalıyız.

Leave a comment