Skip links

Otizmden Etkilenen Bir Çocuk Kreşe Giderse Gelişimi İlerler mi?

Otizmden Etkilenen Bir Çocuk Kreşe Giderse Gelişimi İlerler mi?

Cevap, ‘Hayır’

Henüz dünyada anlaşılamamış, kendini ifade etmekte zorlanan bir çocuk kreş gibi yoğun uyaranın olduğu bir ortama girdiğinde daha çok kendi dünyasına kapanıyor.

Çünkü; henüz etrafında olan biteni merak edip izlemiyor, kendi isteklerini karşısındakine sözsüz ya da sözlü olarak ifade edemiyor. Yaşadığı zorlukla baş etmeye çalışıyor ve yaşadığı her hayal kırıklığı onun kendi içine kapanmasına neden oluyor.

Peki, kreşe hazır olduğunu nasıl anlayacağız?

  • Sözsüz ya da sözlü olarak isteklerini bize anlatıyor mu?
  • Etrafını merak edip izliyor mu?
  • Etrafındakileri taklit etmeye çalışıyor mu?
  • Başka çocuklarla aynı ortamda olmaktan keyif alıyor mu?

Bu sorulara ‘Evet’ diyebiliyorsak çocuğumuz kreşe hazır demektir.

Çünkü artık etrafını merak ediyor, kendini bedeniyle de olsa anlatmaya çabalıyor ve öğrenmek için hevesli.

Peki, okul yaşı geçiyor ama bu beceriler henüz gelişmediyse ne yapacağız?

Bire bir olarak eğitim almaya devam ederken kreşte de bir gölge öğretmen eşliğinde kreşe devam edebilir.

Burada en önemli olan nokta, okul, aile, gölge öğretmen ve bire bir çalıştığı öğretmen arasındaki iş birliğini sağlamak. Düzenli toplantılar yaparak aynı dili konuşmak.

Eğitim bir süreç, kreşe gitsin geçer demek çocuğumuzun sadece vaktinden çalar. Önce çocuğumuzun gelişimine uygun eğitimi vererek akranları ile arasındaki makası kapatmayı hedeflemeliyiz.

Süreç uzun ve yorucu, biliyorum.

Ancak; çocuğumuz kreşe hazır olana kadar bire bir eğitim almak ve çocuğumuzun gelişimin basamaklarında üstlere çıkmasını desteklemek ve hazır olduğunda kreşe yollamak çocuğumun gelişimini hızlandırır.

Çünkü etrafından bir şeyler öğrenmeye başlayan çocuk artık kreşten de çok şey öğrenmeye başlayacak ve kar topu gibi gelişimi hızla ilerlemeye devam edecek.

Ama hiç eğitim almadan direkt çocuğumuzu kreşe yolladığımızda çocuğumuz kendini anlatamadığı ve etrafında olanı anlamadığı için daha çok kendi içine kapanacak ve sadece stereotipi yaparak kendini sakinleştirmeye çalışacaktır. Bu da çocuğumuzun gelişimine ket vurarak akranları ile arasındaki makasın daha da açılmasına neden olacaktır.

Tam hazır olmadan yaşı geldiği için okula gitmek zorunda olduğunda da mutlaka bir destek ile okula gitmeli. Okuldaki çalışılan beceriler bire bir de önceden çalışılmalı ve gerekirse uyarlamalar yapılmalıdır.

Önceliğimiz; çocuğumuzun kendini anlatabilmesini, etrafı merak etmesini, taklit etmeye çalışmasını, çocuklarla aynı ortamda olmaktan mutlu olmasını sağlamak. Bunları yapmakta zorlanan bir çocuk okuldan da verim alamaz.

Zaman hızlı geçiyor ve bugünler geri gelmiyor. Çocuğunuzun gelişiminde bir farklılık görüyorsanız vakit kaybetmeden bir uzmana başvurun. 

Leave a comment