Otizmden Etkilenen Çocuklarla Oynarken Dikkat Etmemiz Gereken 6 İpucu
Bazen aileler otizmden etkilenmiş çocuklarıyla oyun oynamakta çok zorlanabiliyorlar. Onların dünyasına girmek, etkileşim kurabilmek için ne yapacaklarını bilemiyorlar.
Ailelerim ile oyun seansları yaparken nasıl etkileşime girdiğimi, nasıl çocuklar ile An’da kaldığımı çocukları ile oynayarak onlara model oluyor ve ardından onları gözlemleyerek geri bildirim veriyorum.
Etkileşimde kalabilmek, çocukların dikkat sürelerini uzatabilmek için ilk olarak bizim bu oyun seanslarına hazır olmamız gerekiyor.
Oyun seanslarına başlamadan ve oyun sırasında neler yapabilirsiniz sizler için yazdım;
- Fazla oyuncaklardan kurtulun.
- Televizyonu kapatın.
- An’da kalın ve birliktelikten keyif alın.
- Çocuklarınızın liderliğini izleyin. Onların oynadığı oyuncaklar üzerinden etkileşime girmeye çalışın.
- Çocuklarınızın dil seviyesine uygun cümleler kurun. Uzun cümleler kurmamaya dikkat edin.
- Oyun oynarken soru sormamaya dikkat edin. Amacımız öğretim yapmak değil. Amacımız; çocuğumuzu bizimle oynamaya heveslendirmek.
Oyun oynamak basit gibi görünse de aslında biz yetişkinlerin hayat mücadelesinden, koşturmadan dolayı unuttuğu bir eylem. Aslında bisiklet sürmek gibi oyun oynamak da. Geçmişte bıraktığımız ama bildiğimiz bir beceri. Tabii ki bu iş profesyonellik istiyor, hele ki söz konusu otizm ya da gelişim geriliği olunca oynamak, etkileşim sürdürmek daha da zor. Ama uzmanlar da bu yüzden var. Çocuğunuzun ve kendi gelişiminiz için bir uzmandan destek alın ve süreçte sizin de oyun oynamayı öğrenmeniz çocuğunuzun gelişimini daha da hızlandıracaktır.